Iida Haglund

Kaikki blogit puheenaiheesta Poronhoito

Porotalouden puolesta

Poronhoito on ja pysyy koko poronhoitoalueen tärkeänä osana monimuotoista ja arvokasta kotiseutuamme.

Emme elä yksin, joudumme sietämään muitakin toimijoita. Naapuri ärsyttää joskus, mutta toisena päivänä huomaammekin tarvitsevamme toisiamme. Pohjois-Suomen rikkaus on monimuotoinen luontoon perustuva elinkeinotoiminta ja tapa elää luonnon kanssa.

Hesarin artikkeli Arktisen yliopiston johtajasta ei vakuuta

 Tällä kertaa käsittelyssäni on Hesarin eilinen artikkeli biologi Jeff Welkeristä, joka johtaa Arktista yliopistoa Oulussa. Arktinen yliopisto arktisten maiden yliopistojen yhteistyöverkosto. Hesari käytti Welkerin ajatusten esittelemiseen kaksi sivua eli kokonaisen lehden aukeaman. Sen perusteella lukijan odotusarvo on, että artikkelissa tulee esiin merkittäviä uusia avauksia ja että tosiasiat ovat kohdallaan. Jostain syystä en ole yllättynyt, että tälläkään kertaa Hesari ei petä odotuksia. Nimittäin kummatkaan odotusarvot eivät toteudu.

Euroopanbiisoneita keskuspuistoon?

Helsingin kaupunginvaltuutettu Terhi Koulumies esittää uusimmassa blogissaan, ilmeisesti hivenen pilke silmäkulmassa, että Guggenheimin nyt kaaduttua Helsingin keskuspuistoon sijoitettaisiin Jörn Donnerin esityksen mukaisesti poroja. Ajatus on toki mielenkiintoinen, mutta poronhoitoa ei voi poronhoitolain nojalla harjoittaa poronhoitoalueen ulkopuolella.

Sodanjulistukset poronhoitoa vastaan eivät auta

Eduskunnassa on tänä syksynä tehty kansanedustajien toimesta parikin valtiopäivätoimea, jotka on suunnattu suoraan poronhoitoa vastaan. Oululainen perussuomalaisten kansanedustaja Ville Vähämäki vaati kirjallisessa kysymyksessään poronhoitolain päivittämistä ja vapaan laidunnusoikeuden poistamista.

Pernarutto nousi haudastaan


Tänään on kuultu Jamalilta ikäviä uutisia. 1500 poroa on kuollut, joitakin koiria ja lapsilla on ajoksia. Muutama ihminen on sairaalassa.
Uutiset täsmensivät taudin pernarutoksi, jota ei ole ollut pitkään aikaan olemassa.

Avoin kirje Emma Karille

Arvoisa kansanedustajakollega Emma Kari!

Olet viimeisten kahden viikon aikana hyökännyt vasta hyväksyttyä metsähallituslakia kohtaan sellaisin argumentein, jotka eivät kestä kriittistä tarkastelua. Valitettavasti väitteesi ovat herättäneet vastakaikua erilaisissa ihmisissä, joille sinä olet kansanedustajana auktoriteetti. Pyydän sinulta, että voisit oikaista esittämäsi virheelliset väitteet, ettei kenellekään jäisi epäselvyyttä asioiden oikeasta laidasta.

Tuulisähkön tuotanto tarvitsee tukea

Suomen olisi mahdollista moninkertaistaa tuulisähkötuotanto nykyisestä 4 %:sta, koska olemme liittyneet vesivoimatuotannon osalta Nordpool - järjestelmään. Näin ainakin, mikäli uskomme Suomen tuulivoima ry toiminnanjohtajan ja TuuliWatti Oy:n toimitusjohtajan selvitystä tämän päivän Länsi-Suomi -lehdessä.

Poroa pöytään!

Poro - puolikesy tunturipeura, jota laidunnetaan etenkin tuntureilla ja metsälapin alueella. Sitä tykätään valokuvata, se on kaunis, se on selviytyjä, sen liha on hyvää ja esim sen taljaa voidaan käyttää moniin tarkoituksiin (lämmin, kestävä, hyvin vähän allergeeneja jne).

Noh, poro tarvii tilaa (kesä-/talvilaitumet), tarvii ravintoa, liikkuu paljon, yllättää autoilijan tienpäällä ja saattaa säikäyttää ihmisen metsässä etenkin syksyisin. Tarvii siis tilaa.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä