Iida Haglund

Kaikki blogit puheenaiheesta Luterilainen kirkko

Miksi kuulua kirkkoon?

Seurakuntavaalit ovat ovella. En ole ehdolla, mutta moni muu onneksi on. Myös seurakunnissa tehdään paljon tärkeitä päätöksiä yhteisistä asioista ja verovaroista.

Poikani pääsi ripille tänä kesänä. Olemme siis nyt käyttäneet kirkollisverovaroja hiukan kotiin päin. Vantaalla veroprosentti on yksi.

Sateenkaariparit voittivat ja hävisivät

"Kirkollisesti vihittävien tulee olla rippikoulun käyneitä kirkon jäseniä." Näin määrittelee kirkollisen vihkimisen edellytykset sekä vanha (1993) että uusi tänään 18.5. 2018 hyväksytty Kirkkojärjestys.

Etnisesti luterilainen vai entisesti luterilainen?

Olemme olleet perinteisesti luterilainen maa. Tähän liittyvät muutokset tapahtuivat nopeasti. Kustaa Vaasa ratkaisi rahapulmiaan vaihtamalla maamme katolisesta luterilaiseksi. Luterilainen kirkko toisaalta hallitsi myös ihmisten lisääntymistä; Naimalupa saatiin rippikoulu käymällä. Sittemmin kirkko on yrittänyt irtautua tästä perinteestä korostamalla että luterilaisuus on maamme perinne. Ja se on tässä yhteydessä yrittänyt katkaista perinnettä itseensä selittämällä että tosiasiassa maassamme ei ole valtionkirkkoa tai valtakirkkoa vaan kansankirkko.

"Sulkee piiriinsä koko maailman" – luterilainen tunnustus avioliitosta

Sitä, mitä uskonpuhdistajat opettavat avioliitosta ja seksuaalietiikasta, pidetään nykyisin ”poliittisesti epäkorrektina” – sopimattomana. Siitä haluttaisiin vaieta. Erityisen kiusallista se tuntuu olevan kirkolliselle valtaeliitille.

Kirkko ja Kadriorg

”Valtiomme on maallinen eikä valtionkirkkoa ole. Minusta tuntuu, että juuri se turvaa meitä parhaiten myös vierailta uskonnoilta.” Näin totesi Viron presidentti Kersti Kaljulaid television vuodenvaihteen haastattelussa.

Aihe oli väistämätön. Keskustelu kirkon ja valtion suhteesta on leimannut presidentin kolmea ensimmäistä virkakuukautta.  Tai oikeammin on väitelty hänen kirkollisista velvollisuuksistaan.

Kirkko saa syrjiä

Vihreän liikkeen jäsen Eve Rämö ihmettelee kirjoituksessaan seurakuntavaaleihin osallistuvien ehdokkaiden poliittisesti epäkorrekteja vaalilupauksia. Nimeltä mainitsematon ehdokas lupaa äänestäjilleen mm. lopettavansa kirkon myöntämät taloudelliset avustukset seksuaalivähemmistöihin kuuluville tahoille. Rämön mielestä on vähintääkin kauheaa, että kirkon rahallisia avustuksia voidaan rajata seksuaalisen suuntautumisen perusteella, jonka vuoksi hän vaatii kirkolta selviä toimia kyseisen syrjinnän estämiseksi.

Valtio vihkiköön homoja - kirkko pysyköön heteroissa!

Olen aiemmassa kirjoituksessani sanonut kantani homoliittoihin olevan jyrkkä ihan sama. Tämä pätee edelleen. Oma elämäni ei tule muuttumaan merkittävästi suuntaan tai toiseen, käy lakimuutoksen suhteen sitten kuinka tahansa. Kannattajien nillitys mediassa kieltämättä loppuisi lain mennessä läpi, eikä tarvitsisi jatkuvasti vittuuntua suomalaisen homoliittokeskustelun tasosta uutisia lukiessaan. Vastustajien nillitys ei kyllä lopuisi, mutta empä usko että se loppuisi lain kaatumiseenkaan.

 

Siunasin homoparit ja olen valmis maagiseen sotaan

Eilisessä Pride-tapahtumassa pastori Toni Fagerholm siunasi lesboparin. Tämän seurauksena Vantaankosken kirkkoherra Hannu Pöntinen päätti retroaktiivisesti muuttaa siunatun lesboparin siunauksen epäsiunaukseksi. Kirkkoherralla on nimittäin mahtavampi magia kuin tavallisella peruspastorilla, joten kirkkoherra voi julistaa, että peruspapin tekemät loitsut ovatkin mitättömiä.

Kuuden kuukauden pakkotyössä kirkolle

Kirkollisveron ollessa alimmillaan 1 % palkasta, moni tapakristitty pitää sitä ehkä melko pienenä summana.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä