Iida Haglund

Kaikki blogit puheenaiheesta Lähiruoka

pieni ääni pieneltä maaseudun yrittäjältä ;)

Ymmärrän ajatuksen pyrkiä muuttamaan ruokakaupan käytänteitä lainsäädännön kautta mutta en oikein usko sen johtavan muuhun kuin lisäkustannuksiin. Lailla pakottamalla sammutetaan liekkejä koskematta palaviin rakenteisiin.

Olen ollut viljelijä 1990 alkaen ja lähiruokayrittäjä 1995 alkaen. 2006 alkaen elämä on ollut selviämispeliä siitä asti kun jouduin lupumaan kotieläintuotannosta ja sen myötä meni pohja pois lihanjalostusyritystoiminnalta.

#pientuottajahaaste

Ei tässä nyt tarkoituksellisesti pitänyt näin käydä mutta tässä se mitä tapahtui:

Aamupalalla mm. Vääksyn myllyn kaurahiutaleista kaurapuuroa ja mansikkahilloa Niitty-Seppälän mansikoista. Maanantaiaamuna oli jo tuoretta pikkurieskaakin aamupalapöydässä kun piti saada tiistaiaamuksi kauppojen hyllylle tuoretta purtavaa,

Välipalaksi Paijan mallasvuokaleipää ja päälle siivu Jukolan juuston cheddaria.

Tämä arpa ei voita

Epäuskoinen olo valtasi mieleni tänään kun päästin ilmoille pikkuhiljaa valmistellun ajatuksen siitä, että voisin tosiaankin ajatella luomutuotteiden valmistusta. 

Puolitoista vuotta meni aikaa, että löysin viljelijän, joka pystyy tarjoamaan tasaisesti ympäri vuoden oikeanlaatuista luomuperunaa jotta voisin tosissani tarjota luomuraaka-aineista tehtyä potturieskaa myyntiin.

Muiden raaka-aineiden löytymisessä ei sellaista ongelmaa ollutkaan.

Murinaa lähes asialinjalla

Kovin mielenkiintoisiin asioihin on saanut viime päivinä ottaa kantaa ja olla ainakin teoriassa vaikuttamassa.

Meillä pyörähti kollegio evirasta, (hankedevil) rahoituksella selvittelevät, että miten saisi tätä elintarviketuotannon järkiään raskasta ja monilta osin jopa koomista herrainvaltaa purettua. Tekevät toitä, koskapa ylhäältä prysselistä on ohjeet asiaan annettu. 

 

Huomattava virhe on päässyt käymään

Nyt on onneksi taas palattu vakiintuneeseen järjestykseen kotimaisen maailman puhtaimman ruuan hypetyksessä. 

Tuossa ehtikin päästä käymään ikävä vahinko, kun Suomen kokkimaajoukkue valmisti eväät pohjoismaiden kuninkaallisille jotka olivat kesäkuun alussa Helsingissä juhlimassa Suomen merkkipäivää. 

Meille ja varmaan ihan vahingossa myös heille kerrottiin, että he saivat syödäkseen mm. Ahlmanin koulutilan juustoja. 

Slow Food

http://www.ts.fi/uutiset/maailma/3494845/Italiassa+ruoan+kotimaisuutta+v...

"Paikallista lain nojalla Lähiruokabuumi on tarkoittanut sitä, että yhä useammat aluehallinnot ovat säätäneet lakeja paikallisten tuotteiden tukemiseksi. Yksi niistä on Lazio, johon Roomakin kuuluu."

Mites toi EU-KILPAILULAKI soveltuu tuohon? Suomessa kun kunnat ei saa pyytää tarjousta edes siten, että tarjotaan vain kotimaista lihaa, niin tuolla voidaan vaatia jopa paikallista?

Liikunnasta ja ruoasta eväitä kuntalaisen elämään

Meillä on Suomessa kautta historian ollut koulussa kasvisruokapäiviä (esim. pinaatti- tai kasviskeitto) ja niin tulee olla jatkossakin. On ikävää, että terveellisten ja monipuolisten eväiden tarjoaminen saa nykyään niin monet nousemaan vastarintaan. Meidän tulisi pikemminkin nykyistä enemmän kiinnittää huomiota myös päiväkoti-ikäisten sekä koululaisten ruokaan ja sen puhtauteen sekä merkitykseen terveydelle ja ympäristölle.

Ruuan alkuperä tulisi ilmoittaa myös julkisesti tuotetuissa ruokapalveluissa

Julkisilla elintarvikehankinnoilla on merkittävä kansantaloudellinen rooli. Ruokahankintojen osuus 35 miljardin euron julkisten hankintojen vuosittaisesta arvosta on 350 miljoonaa euroa. Tästä summasta keskimäärin 15 prosenttia kohdistuu oman maakunnan ja 65 prosenttia muiden kotimaisten elintarvikkeiden hankintaan.

Viikonloppuna paljastui, että Brasilialaiset lihantuottajat olivat lahjoneet vuosien ajan viranomaisia ja poliitikkoja, jotta nämä eivät huomioisi mädäntyneen ja salmonellaa sisältävän lihan vientiä ulkomaille.

Pientilallisuus takaisin siihen arvoon mikä sille kuuluu

Suomen maatalouteen on palautettava pientuotannon kulttuuri. Esim. EU-politiikan seurauksena vähentynyt pienviljely on ollut huono suuntaus. Pientilallisuuden palauttamisen voi aloittaa jo kuntapolitiikasta niin, että kunnat suosivat ruokahankinnoissaan pientuottajia kuten perhetilallisia ruokahankinnoissaan.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä