Iida Haglund

Kaikki blogit puheenaiheesta Geenimanipulaatio

Geenimanipulaatio systeemiteorian näkökulmasta

Kannatin aikoinaan geenimanipulaatiota ruuantuotannon ongelmien ratkaisemiseksi, mutta vuosien varrella olen luopunut tästä näkemyksestä. Mitä enemmän aihepiiriin tutustuu, sitä selvemmäksi käy, että ongelma on ekosysteemiajattelun vähättelyssä. Käytännössä kaikki keskittyvät systeemin yksittäisten osasten parantamiseen, mutta jättävät huomioimatta sen miten eri osat toimivat yhteistyössä keskenään.

Luonto on ekosysteemi. Se koostuu lukemattomista eri osasista, jotka ovat jatkuvassa muutoksessa.

Tuhoava maatalous ja uudistava maatalous

Ihmisalkion DNA:n parantelu onnistunut, tuleeko ihminen 2.0?

"MIT technology Review -lehdessä julkaistun artikkelin mukaan yhdysvaltalaistutkijat ovat onnistuneen muokkaamaan ihmisalkion perimää CRISPR-teknologialla. Yksinkertaisesti sanottuna DNA:sta voidaan sen avulla leikata pois haitalliseksi katsottu pala ja korvata se toimivalla palalla. Näin voidaan vaikuttaa esimerkiksi syövän kehittymiseen." Näin kertoo Iltalehti artikkelissaan, jossa haastatellaan tutkija Heikki Saxenia, joka väittelee tohtoriksi syksyllä bioetiikan alasta.

Geenimanipuloitu ruoka kehittyy tai kuolemme

Geenimanipuloidun ruuan vaikutuksista ihmisen terveydelle voidaan olla montaa mieltä. Vieraat ruuassa olevat geenit eivät kuulemma sinällään tartu ja vaikuta ihmiseen, vaikka perunassa olisi lisämausteena torakan geenejä. Uskon kuitenkin GMO-viljelyyn käytettyjen myrkkyjen aiheuttavan syöpää. Perusteita puolesta ja vastaan geenimanipulaation käyttämisestä elintarviketeollisuudessa on monituisia. 

Geenimanipulaation ongelma elintarvikkeissa

Puhtaan ruoan puolesta luomuskeidaa vastaan

Eräät greenpeacet ja muut maan ystävät haluavat nähtävästi nimenomaan vahvistaa Monsanton ja parin muun häikäilemättömän suurfirman kartellia systemaattisen kasvinjalostuksen alalla.

Muuten ei voi selittää sitä intoa, jolla geenimuuntelun tutkimusta ja puhtaan ruoan tuotantoa halutaan rajoittaa.

Monopolikapitalismi on monopolikapitalismia. Sitä pitää vastustaa. Tavattomasti kuitenkin ärsyttää Ylen tämänpäiväinen otsikko: "Kymmenissä maissa protestoitiin Monsanton tuholaismyrkkyjä ja geenimuuntelua vastaan – 'Häipykää täältä'".

GMO-keskustelua

Kuka pelkää mustaa miestä oli suosittu lasten leikki, mutta kuka pelkää geenimanipulaatiota ei ole leikki. vaan aito kysymys.

Yhtään todistettua allergiatapausta tai muuta terveys- tai ympäristöhaittaa ei geenimuuntelusta ole koitunut huolimatta lähes miljardin hehtaarin GMO-tuotannosta, mutta siitä huolimatta pelko on ja syvässä.

Geenimuunneltu organismi “GMO”

Keskustelu GMO:sta käy hurjana. Mielipiteitä on puolesta ja vastaan, Tunteet käyvät kiihkeinä.Onko keskustelussa päätä, tai edes häntää?

 Mikä se on se sellainen geenimuunneltu organismi?

EU-vaaleissa populismia geneettisesti muokatuilla maataloustuotteilla

Helsingin Sanomat uutisoi tänään euroehdokkaiden vastauksista vaalikoneeseensa, että "geneettisesti muunneltujen ruokakasvien vapaampaa viljelyä EU:ssa vastusta yli 70 prosenttia vastaajista ja kannattaa yli 20 prosenttia". Näkemyksessä ei talouden, terveysriskien hallinnan tai edes meitä ympäröivän luonnon kannalta ole mitään järkeä. Sen sijaan se vaarantaa pitkällä tähtäimellä koko EU:n maataloustuotannon tulevaisuuden.

Skeptikotkin ovat vain ihmisiä

Skepsis Ry valitsi tämän vuoden huuhaa-palkinnon ”voittajaksi” GMO-vapaa Suomi -kansalaiskampanjan. Puheenjohtaja Otto J. Mäkelä perustelee valintaa yhdistyksen lehdistötiedotteessa seuraavasti: 

"Tänä vuonna annamme palkinnon tieteellisen tiedon vääristelyn ja pelotteluun perustuvan keskustelutavan vuoksi.” 

Perustelu on mielenkiintoinen, koska se panee miettimään, mikä on Skepsis Ry:n oma keskustelutapa.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä