Iida Haglund

Kaikki blogit puheenaiheesta Työehtosopimusten yleissitovuus

Riman alitus

Oli Iltalehden eilinen pääkirjoitus. Työntekijöiden etu olisi kuulemma lakisääteinen minimipalkka, sillä yleissitovat työehtosopimukset estävät palkkojen nousun. Työntekijöiden edun tiellä on vain ay-johdon huoli omasta vallastaan. Iltalehden pääkirjoitus 18.3.2019

Yleissitovuus hyödyttää myös yrittäjiä

Yleissitovuusjärjestelmän tarkoituksena on järjestäytymättömien työnantajien työntekijöiden vähimmäistyöehtojen turvaaminen. Yleissitovuus velvoittaa järjestäytymätöntä työnantajaa noudattamaan työehtosopimuksen työehtoja, mukaan lukien minimipalkka säännökset. Yleissitovuus tuo vakautta työmarkkinoille. Ilman yleissitovuutta työehtoihin liittyvät riidat ja työtaistelut olisivat todennäköisesti huomattavasti yleisempiä järjestäytymättömissä yrityksissä. Lisäksi yleissitovuus takaa kilpailuneutraliteetin yritysten välillä ja estää epäterveen kilpailun työsuhteen ehdoilla.

Työministeri ja työllistämisen sietämätön vaikeus

Ministeri Lindström oli Ykkösaamussa kertoilemassa hallituksen työllistämistempauksista. Täytyy antaa pisteet siitä, että tyypilliseen hallitus toi valon -valehteluun hän ei sortunut vaan totesi maailmantalouden vetäneen Suomen eurokivireen vauhtiin (sanailu on kirjoittajan omaa).

 

Muutama huomio. Hallitus korjailee sekundaa minkä markkinoille myivät, eli aktiivimallia. En missään olosuhteissa suosittele vastaavaa perse edellä puuhun -menetelmää yrityksille.

Puolen vuoden opiskelua kaavaillaan sallituksi, jotain tolkkuakin on siis luvassa.

TES yleissitovuudesta

Facessa on kiertänyt kuvakaappaus Juhanna Vartiaisen ja työministerin tviittailusta. Juhanna toteaa ettei pieni lakimuutos, yleissitovuudesta luopuminen, aiheuttaisi ay liikkeeltä vastareaktioita. Hämmästellä täytyy kuinka pihalla mies voi olla suomalaisesta työmarkkinapolitiikasta. Tuo ei ehkä kerro tyhmyydestä vaan tietämättömyydestä mutta jotakin kertoo se ettei mies viitsi asioita selvittää.

Hallituksen kaavailema työttömyysturvan aktiivimalli syyllistää työttömiä

Eduskunnan käsittelyssä on parhaillaan hallituksen esitys työttömyysturvan aktiivimalliksi. Positiiviselta kuulostavasta nimestä huolimatta aktiivimallissa on kyse työttömyysturvan leikkauksesta. Mikäli lakiesitys hyväksytään, leikataan työmarkkinatukea, peruspäivärahaa ja ansiosidonnaista työttömyyspäivärahaa lähes viisi prosenttia, jos työtön ei edeltävien kolmen kuukauden aikana ole ollut riittävän monta päivää palkkatöissä, harjoittanut yritystoimintaa tai osallistunut työllistymistä edistäviin palveluihin.

 

Ensimmäinen askel kohden työehtosopimusten yleissitovuudesta luopumista?

Korkein oikeus antoi tiistaina 23.5 ratkaisunsa luottamusvaltuutetun valintaa koskevassa asiassa. Yksittäisen yrityksen YT-neuvotteluja ja niissä työntekijöitä edustavan luottamusvaltuutetun valintaa koskevalla ratkaisulla saattaa kuitenkin olla kauaskantoisempia vaikutuksia. Seuraavaksi käsittelen lyhyesti tapauksen KKO 2017:29 ratkaisun tosiseikastoa.

Yleissitovuutta haikailtiin Münchenin vappupuheissa

Työehtosopimusten ulkopuolella  olevien asema  oli  minulle yllättävästi keskeinen teema  Münchenin Marienplatzin  vappumielenosoituksessa,  1.5.17.   "Meidän on lopultakin  saatava  yleissitovuus",  vaati puheessaan paikallisen DGB:n Simone Burger.  

 

Totesin siinä jollekin, että Suomessa  melko kattava yleissitovuus on säädetty jo 60-luvun lopulla, mutta  nyt työnantajat ovat kovasti  yrittämässä  sen kaatamista tai kiertämistä.

 

Yleissitovaa työehtosopimusta huonommilla ehdoilla töihin menemisestä

On hyvin yleistä, että elinkeinoelämän järjestöt ja talousoikeisto esittävät rajua kritiikkiä työehtosopimuksia, erityisesti yleissitovia sellaisia, kohtaan ja käyttää monenlaista argumentaatiota. Yksi merkillisimmistä väitteistä on se, että yleissitovat työehtosopimukset estäisivät työhaluisia työnhakijoita saamasta töitä. Kannattaa kuitenkin pohtia tarkemmin, minkälaisesta "kiellosta" on kysymys.

Suomalaiset eivät halua paikallista sopimista !

Kansalaisaloitettani yleissitovuuden poistamiseksi lailla kannatti ainoastaan 1000 suomalaista!

Johdanto:

"Miten tuommoista porukkaa voisi äänestää?"

Presidentti Ahtisaari on antanut täyslaidallisen suorapuheista kritiikkiä entistä puoluettaan kohtaan. Etenkin työmarkkinoiden jäykkyys ja työsopimusten yleissitovuus tuomitaan entisen presidentin toimesta jyrkästi. Ahtisaari kertoo ymmärtävänsä miksi SDP:n kannatus romahti eduskuntavaaleissa eikä ymmärrä miten puolue on voinut antaa kaiken vallan value ay-liikkeen lobbareiden käsiin jotka nyt tekevät parhaansa ajaakseen Suomen talouden alas.

 

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä