Iida Haglund

Kaikki blogit puheenaiheesta Taloustutkimus

Ylen ja HS:n vaaligallupit

Yle ja Helsingin Sanomat julkaisevat molemmat  omat vaaligallupinsa kuukausittain, Yle omansa kuukauden alkupuolella ja HS kuukauden puolessa välissä. Ylen kyselyn toteuttaa Taloustutkimus ja HS:n Kantar TNS. Olen vuosikausia seurannut näitä molempia.

Yle julkaisi viimeisimpänsä 09.09. ja Helsingin Sanomat omansa tänään.

https://yle.fi/uutiset/3-1038759

https://www.hs.fi/politiikka/art-2000005832925.html

Keskustelun taso kumpujen yöstä

 

Taloustutkimus selvitti Ylen pyynnöstä, pitääkö yhteiskunnan tukea sitä, että koko Suomi pysyy asuttuna. Tutkimus nosti esiin keskustelun tason heikkouden ja erityisesti vasemmiston ummehtuneen asenteen maaseutua kohtaan. Vasemmiston mielipiteet olivat puoluetoimistolta saneltuja; "ei kannata puolustaa maaseutua, kun ei vasemmisto sieltä saa ääniä". Suoraan kumpujen yöstä.

Presidentinvaaleissa tarvitaan kaksi kierrosta

Iltalehti ennätti ensimmäisenä julkaisemaan ennusteen tammikuun presidentinvaalin tuloksesta. Tutkimuksen toteutti Taloustutkimus verkkokyselynä. Se haastatteli verkossa 22-23.8. 1179 äänestäjää. Kyselyn mukaan ensimmäisellä kierroksella Niinistöä äänestäisi 60% kysellyistä, jolloin toista kierrosta ei tarvittaisi.

Olen kuitenkin Taloustutkimuksen tutkimuspäällikkö Juha Rahkosen kanssa samaa mieltä siitä, että todennäköisesti näemme myös vaalien toisen kierroksen. Nykyisen presidentin vaalitavan, eli suoran kansanvaalin aikana, aina vaaleissa on tarvittu kaksi kierrosta.

Puolueiden gallup-kehitys hitaasti

Siellä on taas vedetty yksittäisen gallupin pohjalta johtopäätöksiä kaikesta mahdollisesta. Vaalithan sen todellisen kannatuksen kertovat, mutta kait noita gallup-käyriäkin voi katsoa muutenkin kuin vertaamalla vain edelliseen kuukauteen. Tein sitten 12kk liukuvan arvon Taloustutkimuksen sivuilta löytyneistä gallupeista, alkaen 2000 vuodesta.

 

Eri eduskuntapuolueiden peruskannattajien profiilit?

Taloustutkimus selvitti Suomen Kuvalehdelle keväällä 2011 ennen ek-vaaleja eri eduskuntapuolueiden kannattajien ajatuksia ja mielipiteitä. Tutkimuksessa 18384:n äänestysikäisen suomalaisen vastausten perusteella luotiin profiilit eri eduskuntapuolueiden peruskannattajille.

Seuraavien fiktiivisten henkilöiden tiedot perustuvat tähän tutkimukseen. Jokaista kannattajatyyppiä esittää yksi ja sama näyttelijä, Krista Kosonen. Tekstit on kirjoittanut Pekka Ervasti.

http://suomenkuvalehti.fi/jutut/kotimaa/katso-kuvat-krista-kosonen-esitt...

Tuli iso sätky - marraskuun gallupanalyysi

Ylen marraskuun Taloustutkimus-gallup julkaistiin tänään.  Tulokset ovat lähes yhtä myllertävät kuin kuukausi sitten. Kymmenrajoja paukkuu ja useampikin puolue on kannatuksensa pitkän aikavälin ala- tai ylärajoilla.

Perussuomalaiset osoitti ennustajille kaapin paikan

Juho Rahkonen on yhteiskuntatieteiden tohtori ja Taloustutkimuksen tutkimuspäällikkö. Hän on erikoistunut poliittisiin mielipidetutkimuksiin. Vaalien alla Rahkonen kirjoitti Kanava-lehdessä näin: "Perussuomalaisten kannatus näyttää vakiintuneen selvästi viime eduskuntavaalien tulosta alhaisemmalle tasolle. Sdp on nousemassa alhostaan ja haastaa nyt toden teolla toisen työväenpuolueen, perussuomalaiset."

Voiko ennuste mennä enemmän pieleen kuin se meni? Ja taholta, jonka pitäisi olla pätevin "ennustajaeukko".

Kokoomus, SDP ja kannatuskyselyt

Yleisradion (Taloustutkimus) ja Helsingin Sanomien (TNS-Gallup) teettämät kannatuskyselyt ovat menneet kokoomuksen ja SDP:n osalta ristiin viimeaikoina. 

Taloustutkimuksen ja TNS-Gallupin tammikuussa tekemissä kannatuskyselyissä Kokoomuksen kannatus vaihteli välillä 16,3-17,2% (Yle-HS) ja SDP:n puolestaan 17,2-16,5% (Yle-HS).

Nyt uusimmassa helmikuun Helsingin Sanomien TNS-Gallupilla teettämässä kyselyssä Kokoomuksen ja SDP:n välinen kannatusero olisi 0,2%-yksikköä, ollen 16,9% ja 17,1%.

Puolueiden kannatus vaihtelee eri ikäryhmissä voimakkaasti

Säännöllisin väliajoin julkaistaan gallupkyselyjä puolueiden kannatuksista. Ne ovat kaikkien tiedossa ja siksi oli mielenkiintoista lukea Taloustutkimuksen Aamulehdelle tekemästä alueellisestä kyselystä, jonka osalta julkistettiin tietoja myös iän ja sukupuolen vaikutuksesta. Tulokset ovat yllättäviä, sillä ikä ja sukupuoli vaikuttavat hyvin paljon.

Tutkijoita ja hutkijoita

Google avasi minulle sattumalta ihan muuta etsiessäni Ekonomiliiton (SEFE) sivun vuodelta 2013.

Siinä sanotaan mm. näin: "Taloudessa on jo elpymisen enteitä. Suomen Pankki povaa vuodelle 2014 nousua 0,9 %, ETLA 1,6 % ja Pellervon Tutkimuslaitos 2,3 %.

Haastateltu ekonomi Arto Suninen sanoo: "Vuoden 2014 loppuvuosi näyttää jo hyvältä ja seuraavat vuodet 2015-2017 näyttävät todella hyviltä".

Artikkelin ainoa oikeaan osunut povaus on: "Julkinen sektori on ongelmissa vielä vuosia".

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä