Iida Haglund

Kaikki blogit puheenaiheesta Sopiminen

Kuunnelkaa edes Laatusta, EK

EK:n entinen työmarkkinajohtaja Lasse Laatunen vetoaa tänään julkistetussa Sopimisen edistäminen työmarkkinoiden murroksessa -analyysissa kolmikantaisen sopimisen puolesta. Suomen menestysvaltti maailmanmarkkinoilla on pohjannut sopimisen kulttuuriin – sitä on syytä vaalia myös tulevaisuudessa.

Aina ei kannata maksaa - koska ei ole pakko, "muut maksaa..."

Kuten olen aiemminkin kertonut niin joskus viranomaiset yrittävät laskuttaa (tavallisia) asiakkaitaan virheellisesti. Köyhän - siis kaltaiseni vähävaraisen - on mahdollista kuitenkin välttää paljon tuollaisa "turhia" laskuja. Totta on, että harvoin ihmiset saavat sellaisia laskuja joista on kysymys tuolla: yrittävät laskuttaa -linkin takana.

Hyvät veljet kolmikannassa

Harva se päivä me kuulemme jotakin kolmikannasta: siellä on esimerkiksi sovittu, kinasteltu tai valvottu. Mutta kolmikannan sisäpiirin vallankäytöstä me tiedämme hyvin vähän, jos sitäkään.

Tämä pätee myös minuun. Vaikka toiminkin SAK:n ekonomistina lähes 30 vuoden ajan, en kyennyt koskaan samaistumaan niihin ihmisiin, jotka kolmikantaa pyörittivät. Minulle he näyttäytyivät omana omalakisena  säätynään, johon tällaisen kuolevaisen oli vaikea itseään verrata.

Sopimusyhteiskunta on kaikkien kannalta paras vaihtoehto

Kokoomus linjasi viime  viikonlopun puoluekokouksessaan työehtosopimusten yleissitovuuden poistamisesta. Turun Sanomat puolestaan uutisoi, että Kokoomus ei aja tällä hallituskaudella yleissitovuuden poistoa, mutta sitä voidaan miettiä seuraavien eduskuntavaalien alla.

Riman väpättäessä on analyysin aika

Vuoden 1874 lokakuussa Bernissä allekirjoitettiin kansainvälinen sopimus, josta oli neuvoteltu vain vajaan kuukauden ajan. Tällä sopimuksella 22 sopimusvaltiota muodosti postiunionin, joka helpotti kansainvälistä postinkulkua merkittävästi. Siihen saakka kaikilla valtiolla oli ollut vain kahdenvälisiä postisopimuksia, joiden nojalla voitiin lähettää kirjeitä suoraan kyseisiin maihin. Sopimus oli historiallinen ja merkitsi uutta tiedonvaihdon aikakautta.

Matalapalkkaisilla hoitajilla pyyhitään pöytää

Hallituksen suunnittelema kilpailukykypaketti pyyhkii matalapalkkaisilla hoitajilla pöytää. Kilpailukykypaketti eli pakkolait on korvattava yhteiskuntasopimuksella eli käytännössä työmarkkinasopimuksella.

 

Jokainen ymmärtää, että kilpailukykypaketin syntyessä tulevana syksynä ay-liike ulosmittaa duunarin menetykset korkojen kera ja tämä ei voi olla Isänmaa etu.

 

Neuvottelutaitoa ja tahtoa sopimiseen tarvitaan nyt enemmän kuin milloinkaan. Osapuolten pitää olla valmis luopumaan tavoitteistaan tasapuolisesti konsensushengen mukaisesti.

 

Isojen asioiden äärellä

Tässä työssä joutuu olemaan julkisuudessa jatkuvasti. Ei haittaa. Se kuuluu työn kuvaan. On haastatteluja, tiedotustilaisuuksia ja puheen pitämistä.

Koitan sanoa aina sanottavani suoraan ja suomeksi. Myönnän ilman muuta sen, että omissa sanomissa ja sanomisissa pitää olla kuitenkin tarkkana. 

Olinpa tänään kahdessa eri tiedotustilaisuudessa. Ensin uusista, kiristyvistä turvapaikkalinjauksta ja sitten paikallisesta sopimisesta.

Sopimista tulisi vielä yrittää

Viime vaalikaudella tuskailtiin Kataisen sixpack-hallituksen päättämättömyyttä. Tuska oli aiheellista. Sen verran kehnoa oli hallituksen eteneminen. Kritiikissä erottui epä-älyllisimpänä puheenvuorona näkemys että tärkeintä ei ole se mitä päätetään vaan se että tehdään päätöksiä. Vaarallinen ja vastuuton vaatimus.

Yhteiskuntasopimus-Jostain sopijapuolten on luovuttava.

Lyhyt  analyysi Yhteiskuntasoimuksesta ja muista sopimisesta.

Työntekijäpuolen on hyväksyttävä ns. lomarahan kokonaan poistoon. Työaikaa on turha pidentää. Sitä lorvitaan jo riittävästi. "Työpaikan kurjuudesta kotiin kurjuuteen" asenteesta on luovuttava ensin. Koko tuottavuushyppy on asennekysymys.

Toisen sopijapuolen on siis luovuttava työajan pidennyksestä. Samoin välillisiä veroja ei saa korottaa. Perintövero on kokonaan poistettava!

Maalaiset-kaupukilaiset kauna on haudattava kokonaan. Se on asennekysymys.

Politiikassa pitää osata olla myös samaa mieltä

 

Politiikan paradoksi on siinä, että vaalien alla ollaan eri mieltä melkein kaikesta, mutta niiden jälkeen vain ne asiat menevät eteenpäin, joista ollaan samaa mieltä. Kun vaalien voittajat kokoontuvat Säätytalolle, pitää löytää yhdistäviä teemoja, joita voidaan edistää. Jos periaatteista ei osata joustaa edes vähän, maailma ei juuri muutu.

 

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä