Iida Haglund

Kaikki blogit puheenaiheesta Ruoan hinta

Osallistu Karhisen selvitystyöhön ruoantuotannon kannattavuuden parantamiseksi

 

"Käynnistimme kesällä selvitystyön ruuantuotannon kannattavuuden parantamiseksi tarvittavista toimista. Selvitystyön valmistuessa vuoden lopussa annan ehdotuksen tarvittavista toimista, joilla on saatavissa 500 miljoonaa euroa lisää tuloja suomalaiseen ruuantuotantoon.

Selvitystyön ensimmäisiin vaiheisiin on verkkoaivoriihessä ja lukuisissa tapaamisissa ja työpajoissa osallistunut jo tuhansia ihmisiä - tuottajia ja kuluttajia, muita ruokaketjun toimijoita ja tutkijoita.

“Koiniks-mitta nisuja yhden denarin, ja kolme koiniksia ohria yhden denarin!”

Otsikon mukainen lause on Raamatun Ilmestyskirjasta, luvusta 6. Siinä Karitsa – siis Jeesus – avaa seitsemän lopunajan sinettiä. Kolmannen sinetin kohdalla ilmestyy musta hevonen, jonka päällä on ratsastaja. Ratsastajalla on kädessään vaaka.

#tuottajallekiitos

Sattuipa käsiini maitotölkki.

Pirkka-maidon kyljessä on lupaus siitä, että purkin tuotosta 3 senttiä tilitetään tuottajalle. Ja vielä LYHENTÄMÄTTÖMÄNÄ! Oli vielä kutsu keskustelemaan sosiaaliseen mediaan hashtagilla #tuottajallekiitos. Siinä, Kesko. Olkaa hyvä. ilmaista mainosta.

On ilmeisesti pidempäänkin ollut menossa tällainen kampanja, mutta meille kun ei kaupan merkkejä osteta, niin en ollut aiemmin huomannut. Kun huomasin, hitsasi kiinni välittömästi. Kerronpa teillekin miksei meillä ole private labelia ja miksi hitsasi.

Kotimaisen ruoan siemenet peltoon.

 

On touonteon aika.

Vielä löytyy ruokakaupan hyllyiltä kotimaassa tuotettua jokapäiväistä leipää, maitoa, lihaa, juustoa ja  kaljaakin, kun viljelijät pistävät peltojaan pölisemään ja uskovat ammattinsa tulevaisuuteen.

Mahdoton tehtävä.

Ei maha mittään! Vaadimme maajussilta mahdotonta. Vaadimme, että hänen on tuotettava maailman parasta, puhtainta ja terveellisintä ruokaa. Emme kuitenkaan ole valmiita maksamaan siitä tuotantokustannuksia vastaavaa hintaa. Eli vaadimme mahdotonta.

"No farms, no food!"

Tänään annetaan puheenvuoro niille, jotka sen ansaitsevat.

Tämä kuvakooste on maanviljeilijöiden viesti päättäjille ja samalla kunnioitukseni varsinkin niitä kohtaan, jotka ajoivat tänään satoja kilometria asiansa ja suomalaisen ruoan puolesta.

Kaikki traktorit eivät päässeet Senaatintorille vaan joutuivat jäämään Unioninkadulle ja Kaisaniemen kentälle.

Olisi ihan mukava, jos kuvat näkyisivät kuten Vapaavuorossa. Toimitus, voikos asialle tehdä jotakin?

Köyhyyttä ei torjuta ruoan arvonlisäverolla

Eduskuntavaaliehdokkaille lähetetään runsain mitoin erilaisia kyselyitä, joissa udellaan kantoja monenlaisiin poliittisiin kysymyksiin. Näistä tunnetuimpia ovat tietysti vaalikoneet, mutta muitakin on.

Taannoin eräs tutkimusyhtiö lähestyi minua puhelimitse kaupan toimijoiden puolesta. Haastatteluun sisältyi liuta kysymyksiä, joista osaan palaan ehkä vielä myöhemmin.

Kuka keksi halpuuttamisen?

Mitä ruoan viimeaikaisella hinnanlaskulla tarkoitetaan, riippuu täysin näkökulmasta. Ensin asialle ehti Koo, sitten perässä tuli Ässä. Jos totta puhutaan, Lidl uursi uraa jo vuosikausia. Vanhoissa kaupparyhmittymissä naureskeltiin saksalaiselle tulokkaalle, että ei tuo mokoma pystyssä pysy. Nyt on ääni kellossa toinen.

Hintasota, syy nostaa ruuan arvonlisäveroa

Arvonlisävero lasketaan hinnasta. Jos tuotteiden hinnat laskevat, niin laskee myös niistä valtiolle kertynyt arvonlisäveron määrä. Syntyy vajaus budjetoituun verokertymään, ja tämä vajaus on korjattava. Sopiva keino vajauksen täyttämiseen on ruuan arvonlisäverotuksen korottaminen. Ja kun ruuan hinta hintasodan vuoksi selvästi laskee, niin on paikallaan nostaa arvonlisäveroa vastaavasti kunnolla niin, että kansalaisten hintakilpailusta saatu hyöty ei siirtyisi kansalaisille täysimääräisenä.

Elintarvikkeiden arvonlisävero on nyt 14 %, kun yleinen arvonlisäveroprosentti on 24%.

Onkohan Juhana Vartiaisella työpaikkoja tarjolla.....

Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen Vattin ylijohtaja Juhana Vartiainen on varsinainen turhake tavallisen työtätekevän ja työttömän, kuin myös koko Suomen valtion näkökulmasta. Suorastaan haitallinen turhake, minkä palkankorotuksia ei todennäköisestikään ruoan hinnan alenemiset estä. Kehtaakin huudella heti ruoan hinnan halpenemisen uutisten perään, että palkankorotuksia ei tarvita. Eipä tosiaan tarvita, jos kyse on sen palkkatason ihmisistä, mihin hän itse kuuluu, mutta niistä palkoista ei samana päivänä puhuta.

Uutispommi ruoan hinnoista – S-ryhmän temppu onnistui

Ei voi muuta sanoa, kuin että onneksi olkoon, S-ryhmä. Onnistuneesta viestintästrategiasta siis.

S-ryhmä kertoi tänään alentavansa satojen päivittäistavaratuotteiden hintoja Prismoissaan ja S-marketeissaan. Tiedotusvälineet tarttuivat aiheeseen ja kertoivat asian ilouutisena ja jopa historiallisena käänteenä, julistivatpa vielä hintasodan alkaneeksi. Eipä siinä mitään, näinhän pitääkin toimia, sillä aihe koskettaa jokaista kuluttajaa.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä