Iida Haglund

Kaikki blogit puheenaiheesta Patriotismi

Mitä eroa on nationalismilla ja isänmaallisuudella?

Apua, apua! Eurooppaan on kasvanut nationalismin pesäkkeitä. Mutta onko kuitenkaan?

Vaikea sanoa onko se mitä Euroopassa nyt kutsutaan nationalismiksi, oikeasti sitä miksi sitä kutsutaan vai ihan vaan isänmaallisuutta.
Mikä näiden ero sitten on?

Isänmaalliset ajattelevat elävänsä maailman parhaassa maassa/kulttuurissa.
Nationalistit ajattelevat oman maansa/kulttuurinsa olevan parempi kuin muut maat/kulttuurit.

Kansallismielisten ja isänmaallisten farssit ja tragediat

Nationalismin, sellaisena kuin se esiintyy monen tälläkin palstalla kirjoittavan kansallismielisen näkemyksissä, tavoite on homogenisoida yhteiskunta poistamalla kilpailevien näkemysten legimiteetti propagandan menetelmin. Keskustelupalstoilla tämä strategia jopa toisinaan toimii.

Kansallismielisten ja isänmaallisten tunkkainen retoriikka

Luettuni vuosien kuluessa melkoisen joukon kansallismieliseksi ja/tai isänmaalliseksi itseään kutsuvien blogeja ja kolumneja, on ollut helppo huomata tietyt retoriset keinot, joita nuo piirit säännöllisesti käyttävät. Seuraavassa lista ”kansallismielisten” ja ”isänmaallisten” teemoista ja retoriikasta. Lista ei ole kattava, eikä se ole millään tavoin tärkeysjärjestyksessä

1. Valemedia. Informaation lähde valehtelee, vaikka lähde puhuisikin totta ja tämä pystyttäisiin verifioimaan.

Kansallismielisyys kulkee kohti auringonlaskua

Nationalismille on ennustettu kuolemaa jo useita kertoja. Silti se on osoittautunut sitkeäksi ajattelutavaksi ja taantumuksellisen poliittisen toiminnan ideologiseksi perustaksi.

Géza Szilvay ja pysäyttävä patriotismi

Oletteko koskaan kuunnellut kun ihminen puhuu sydämestä?

Niin, että sielu pysähtyy. Ihminen jää kuin naulittuna ja noiduttuna tutkimaan puheen sisältöä.

Sanotaan, että myöhempi ministeri Yrjö Kallinen piti tällaisen puheen vuonna 1918 kun häntä oltiin teloittamassa punaisena.

Sykähdyttävä es-tempore puhe pysäytti teloitusta johtaneen upseerin, tuomitut ja upseerit.

Kallisen omin sanoin: ” Kun olin lopettanut, toverini itkivät, ja se teloitusryhmä itki. Ja se upseeri sanoi, että Kallinen astuu ulos rivistä..”

Stalin kielsi avioliitot ulkomaalaisten kanssa 1947 osana Anti-West -kampanjaa

Stalin kielsi avioliitot ulkomaalaisten kanssa 1947 osana Anti-West -kampanjaa

Laki ulkomaalais-avioliittojen kiellosta Neuvostoliitossa tuli voimaan 15.2.1947 eli tänään tuli 70 vuotta kuluneeksi sekaliittokiellosta.

*

Isänmaallisuuden alennustila

Oman kantani maahanmuuttokeskusteluun määrittelin äskettäin lyhyesti seuraavasti: tänä päivänä ääripäähän maahanmuuttokeskustelussa pääsee, jos vaatii kaikille Suomen alueelle tuleville ihonväristä, kansallisuudesta ja uskonnosta riippumatta samanarvoista kohtelua lain edessä. Ääripäässä on jos vaatii pakolaisille heidän asiansa asiallista ja lainmukaista käsittelyä. Ääripäässä on jos omasta mielestä pakolaiset ja turvapaikanhakijat ovat oikeutettuja turvaan.

Eugen

Hikipedian eugeniikka -artikkeli kirjoittaa aiheesta kuin se olisi niemtty Eugen Schaumanin mukaan. Kyseessä on tietenkin "sattuma". Sillä eugeniikan nimi ei tule kenenkään nimestä, vaan kreikan sanasta εὐγενής, hyväsyntyinen. (Tosin nimi yleistyi valtavasti juuri eugeniikan kautta, joten näiden kahden välillä tosiasiassa on epäsuora yhteys.)

Venäjän "Isänmaallinen Puisto", militaarinen Disnelyland kuvastaa ajan henkeä

CNN vieraili Venäjän uudessa ”Isänmaallisessa Puistossa” (Patriot Park - патриотическое парк), joka sijaitsee Moskovan esikaupunkialueella Kubinkassa. Sotilas-teemaan keskittyvä puisto, jota amerikkalaiset ovat jo kutsuneet nimellä ”Venäjän Disneyland”, on valtavan iso ja se on militaariteemoineen saanut joukot runsain mitoin liikkeelle. Perheet pienokaisineen vaeltavat jäätelöä syöden tankkien, ohjusten laukaisualustojen ja muun nykyvenäläisen sotilas-hardwaren lomassa. Viihdytään raudan keskellä, raudan, jolla voisi tintata koko maanosan ”kivikauteen”.

Ehdoton EI Natolle ja EU:lle.

Kaikki kriisit syntyvät yksilöiden,aatteiden,kansakuntien ja kansojen tekemistä sopimuksista .katso esim."

Sarajavon laukaukset: Serbialaisten tukema separatisti Gavrilo Princip ampui Itävallan miehittämässä, slaavien asuttamassa Bosniassa Itävallan kruununprinssi Ferdinandin 28. kesäkuuta 1914. Sarajevon laukaukset käynnistivät kriisin Itävallan ja Serbian välille, koska Princip kuului Nuori Bosnia -nimiseen serbien tukemaan salaseuraan.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä