Iida Haglund

Kaikki blogit puheenaiheesta Osaamisen kaupallistaminen

Suomalainen osaaminen - vastaus kehitysmaiden muovijäteongelmaan

Suurimmassa osassa kehitysmaita muoviongelma näkyy jokapäiväisessä arjessa: kaduilla, vesistöissä ja kaikkialla muualla.

Suomessa esimerkiksi pullopanttikäytäntö on saanut aikaan sen,että muovipullojen kierrätysaste on huippuluokkaa.Monissa länsimaissa käyttöön otetut muovipussiverot ja -kiellot ovat puolestaan saaneet aikaan merkittäviä muutoksia.

Muovijätteeseen liittyvät ongelmat saattavat tuntua kaukaisilta, mutta golbalisaation myötä ne vaikuttavat meidän kaikkien elämään -myös täällä pohjolassa.

Kylähullut synnyttivät ilmailun liiketoimintaekosysteemin

Innovaatiokeskustelussa muodikkaaksi termiksi on noussut liiketoimintaekosysteemi, joita jokainen kynnelle kykenevä taho haluaa synnyttää vieläpä hallinnollisin toimin. Näitä ei kuitenkaan voida hallinnollisilla toimilla synnyttää, koska ensin tarvitaan merkittävä innovaatio, jonka ympärille ne rakentuvat pitkän ajan kuluessa. Hyvän esimerkin tarjoaa ilmailun liiketoimintaekosysteemi.

Innovaatioita ei tarvitse kaupallistaa

koska innovaatiot ovat jo menestyksellisesti kaupallistettuja tai lanseerattuja käsitteellisesti uusia tuotteita, prosesseja tai palveluja. 

Mutta

"Hallituksen kärkihankkeisiinkin kuuluva tavoite tutkimusten ja innovaatioiden kaupallistamisesta on nyt saanut uutta tuulta alleen yliopistoissa ja korkeakouluissa."

Veroelvytyksellä kasvuyrityksiä ja työpaikkoja yliopistokampuksille

Start-Up New York on kuvernööri Cuomon aloite jossa yliopistokampuksilla toimivat kasvuyritykset voivat toimia verovapaasti 10 vuoden ajan. Tarkoituksena on talouskasvun ja työpaikkojen luominen sekä yliopistokampuksien elävöittäminen yritystoiminnan kautta. Tätä tarvittaisiin Suomessakin, mutta lienee toiveajattelua.

 

Eliminating Taxes for Businesses. Growing the economy for New York.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä