Iida Haglund

Kaikki blogit puheenaiheesta Nousukausi

Mainitaanpa nousukaudella ja ennen vaaleja herra Keynes

Keynesiläinen taloustiede yleensä mainitaan laman iskiessä, tehdäänpä poikkeus. On vielä ymmärrettävissä, että valtion budjettipolitiikkaa ei muuttuisi nousu- ja laskukausien vaihteluiden mukaan. Sitä on erittäin vaikea ymmärtää, että talouspolitiikan pitää olla täysin päinvastaista, kuin suhdanteita tasoittava talouspolitiikka. 

"Kyllä tätä täytyy nousukaudeksi jo nimittää"

Suomen talous  kasvaa odotettua  nopeammin. Talous kasvoi tammi-maaliskuussa 1,2 prosenttia edelliseen  vuosineljännekseen verrattuna ja 2,7 prosenttia viime vuoteen verrattuna. Näin kertovat tilastookeskuksen viimeisimmät  luvut.

Hypon pääekonomisti Juhana Brotherus kommentoi näitä lukuja tuoreeltaan näin: "Kyllä, Suomi  kasvaa liki 3 prosenttia! Tätä täytyy jo nousukudeksi  nimittää"!  (Kauppalehti)

Orastava nousukausi

Alkava orastava nousukausi ei näytäkään  tuovan tuo mukanaan helpotusta Suomen tilanteeseen, vaan yhä uusia ratkaistavia ongelmia.

Nyt nousukauden orastaessa pitäisi turvata työllisyyden paraneminen, josta syystä palkkoja ei pitäisi korottaa, sanoi  Jyri Häkämies TV:ssä  juuri äsken. Toisaalta valitetaan ettei Suomesta saa työvoimaa auki oleviin työpaikkoihin, hakemuksia ei tule, tai hakijat eivät ole avoimeen työpaikkaan soveltuvia.

Mikä neuvoksi?  

Lamako lopussa ja nousukausi alussa?

YLE:n kyselyn mukaan kansa uskoo että lama on lopussa ja nousukausi alussa.

Tietääkö kansa?  Oliko Veikko Vennamo oikeassa siinä sloganissa jonka mukaan "kansa kyllä tietää"?

Oliko YLE:n kansalle esittämä kysymys oikein aseteltu? Asetettiinko kysymys tahallaan harhaanjohtavasti, jotta YLE saisi aikaan näyttävän otsikon ja paljon asiakkaita?

Nousukausi on alkanut - oletko valmis

Suomen yleinen ilmapiiri ja nousukauteen varautuvat suomalaiset yritykset katsovat tällä hetkellä eri suuntaan. Yrityksissä henkinen nousu pahimmasta on jo alkanut, vaikka se ei vielä näy merkittävästi niiden tuloksissa tai rekrytoinneissa

Väite perustuu keräämääni tietoon muilta konsulteilta ja omiin havaintoihini asiakkaiden halusta aloittaa kehitysprojekteja. Yhä suurempi osa yrityksistä aikoo panostaa toimintansa uudistamiseen seuraavan vuoden aikana. 

Kun nousu alkaa, uudet työpaikat ja kaupat valuvat niille, jotka ovat valmistautuneet parhaimmin. 

Roboteilla hyvinvoinnin kärkeen!

Digitalisointi on kärkihankkeissa ehkä kuumin sana, mutta robotisaatio antaa vielä odottaa arkipäiväistymistään. Olkoonkin että tylsimmät rutiinitehtävät on luovutettu tavalla tai toisella toimivalle automaatiolle. Seuraavana askeleena tulevat yhä vahvemmin etäohjattavat, jopa kohtalaisen monipuolisiin reaktioihin kykenevät koneet erilaisine ohjelmistoineen. Näitähän on saatavilla jo nyt, mutta vielä niiden käyttö ei ole yhteiskunnallisesti kovin laajaa.

Tutkijoita ja hutkijoita

Google avasi minulle sattumalta ihan muuta etsiessäni Ekonomiliiton (SEFE) sivun vuodelta 2013.

Siinä sanotaan mm. näin: "Taloudessa on jo elpymisen enteitä. Suomen Pankki povaa vuodelle 2014 nousua 0,9 %, ETLA 1,6 % ja Pellervon Tutkimuslaitos 2,3 %.

Haastateltu ekonomi Arto Suninen sanoo: "Vuoden 2014 loppuvuosi näyttää jo hyvältä ja seuraavat vuodet 2015-2017 näyttävät todella hyviltä".

Artikkelin ainoa oikeaan osunut povaus on: "Julkinen sektori on ongelmissa vielä vuosia".

Kreikka palasi lainamarkkinoille

Usein kun joku on asiastaan täysin ehdoton ja sulkee silmänsä kaikelta tiedolta joka on ristiriidassa hänen päättämänsä näkemyksen kanssa, tietää että henkilö on todennäköisesti väärässä. Kreikan tukipakettien ja taloudellisen toipumisen osalta näkyy yhä selkeämmin että näin on käymässä. Kreikan hidaskaan tokeneminen ei ole yhtään hyvä perussuomalaisten eurovaalikampanjansa kannalta ja eduskuntavaalien osalta tilanne on kääntymässä suorastaan noloksi.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä