Iida Haglund

Kaikki blogit puheenaiheesta Kansannousu

Viisi vuotta Maidanista: Isoäiti Antonina

 

Antonina Dvorianets (os. Nechyporenko) syntyi upean luonnon ja työteliäiden ihmisten Tšernobylissä 23. maaliskuuta 1952. Kaupunki mainitaan ukrainalaisissa kronikoissa jo 1100-luvulla, mutta parhaiten se tunnetaan vuonna 1986 tapahtuneesta ydinvoimalaonnettomuudesta. Antonina vietti kasvuvuotensa paikallisessa lastenkodissa.

Viisi vuotta Maidanin kansannoususta - Ukraina ei unohda sankareitaan

 

Olin puolisoni Helmut Diekmannin kanssa Ukrainassa koulutusmatkalla maaliskuussa 2016 ja pysähdyimme Kiovan keskustassa Maidanin aukiolle, joka oli vuosien 2013-14 aikaisen kansannousun tapahtumapaikka. Lukuisat kukkakimput ympäröivät ns. Taivaallisten joukkojen -muistomerkkiä. Hallinnon palkkaamat tarkka-ampujat ja Berkutin poliisit surmasivat yli sata kansannousuun osallistunutta mielenosoittajaa, useimmat helmikuussa 2014.

Tsipras varoittaa EU:a kansannoususta

"Älkää aliarvioiko sitä, miten pitkälle kreikkalaiset ovat valmiita menemään". Yhtenevien Bild- tietojen ja Kreikan lehdistön tietojen mukaan Kreikan pääministeri uhkasi eurooppaneuvoston puheenjohtajaa Donald  Tuskia Brysselissä.

Ukraina on varoittava esimerkki EU:lle

Se mitä Ukrainassa tapahtuu on seurausta siitä ettei kansan syviä rivejä kuunnella vaan omavaltaisesti toimitaan siten mikä on valtionjohdon ja pienen lähipiirin etu.

Unionin alku aikoinaan oli lähes pakon sanelema varmuuslukko Euroopan vakaudelle ja sinällään täysin perusteltu, järkeenkäypä ja oikeamielinen ratkaisu.

Kurjuutta oli ollut riittävästi, nyt se saisi riittää. Ja riittikin hetkeksi.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä