Iida Haglund

Kaikki blogit puheenaiheesta Kansanedustajaehdokkaat

Kerran syytetty, aina tuomittu

Iltalehti julkaisi oman selvityksensä pohjalta viime viikolla uutisen siitä, kuinka moni kansanedustajaehdokas on saanut rikostuomion. Helsingin Sanomat pani paremmaksi ja julkaisi tänään oman selvityksensä pohjalta juttukokonaisuuden siitä, kuinka moni kansanedustajaehdokas on saanut rikossyytteen. Satoja löytyi, vaikka ohimennen kävi ilmi, että ehdokkaat ovat kuitenkin tilastollisesti olleet vähemmän syytettyjen penkillä kuin kansa keskimäärin.

Voiko vaaliasetelmat enemmän sekaisin olla?

Kotikaupungissani (asukkaita 16 000) kansanedustajaehtokkaita on 9. Tämä todennäköisesti hajoittaa paikkakunnan äänet , niin että jäämme ilman alueen kansanedustajaa. Nykyisessä eduskunnassa meillä on keskustalainen kansanedustaja. Tai lähes kaksi. Kokoomukselainen edustaja jäi 16 ääntä vaille paikkaa. Jostain syystä täällä oli kaksi kokoomuksen ehdokasta, joka toisen tiputti sitten eduskunnasta.

Onkohan meillä ehdokkaiden määrässä paikkakunnan kokoon nähden Suomen ennätys?

Ehdokkaiden tukijoukot ja heidän puoluekantansa ovat enemmän kuin erikoiset

Salaisuudet esille

Iltalehti oli selvittänyt kansanedustajaehdokkaiden tuomiot kahdeksalta vuodelta. Osa hyvinkin lieviä tuomioita, mutta löytyy myös vakavia tapauksia. Olen monet kerrat miettinytkin, että lainsäätäjissä on ihan varmasti ollut mukana rikollisia, koska monet lakipykälät suojelevat rikollisia. Lainsäädännöllä hankaloitetaan esim. poliisien toimintaa. Puolueemme on vaatimassa 1000 poliisia lisää. Tarvitaanko tutkinnan puolelle perinteisen poliisikoulun käyneitä? Tutkijoiksi tähtääville voitaisiin järjestää oma koulutus, jonne ei olisi esim.

Vanhat vaalikoneet tarjoavat näkökulman tekoihin puheiden takana

Teot ratkaisevat enemmän kuin sanat - tähän olen uskonut niin kauan kuin muistan. Siksi olen yhtenä keinona päättänyt lähestyä näitä eduskuntavaaleja tarkastelemalla ehdokkaiden tekoja menneellä vaalikaudella suhteessa heidän vastauksiinsa vuoden 2015 vaalikoneisiin. Onneksi verkosta edelleen löytyy edellisten vaalien vaalikoneita ainakin Hesarilta ja Yleltä.

Etkö halua kansanedustajaksi?


Vielä voit ehtiä eduskuntavaaleissa ehdokkaaksi. Monen suuren puolueen listat ovat kyllä monessa paikassa olleet täynnä jo kauan. 


Ääriliikkeiden epäilyttävät puoluemuodostelmat (moninkertaiset ja epävakaat) sekä eräiden henkilökulttia pönkittävien tyyppien yksityisyritykset toki kaipaavat edelleen epätoivoisesti ehdokkaita ympäri maata. 

Viimeiset vinkit eduskuntavaaliehdokkaille

Huomispäivä sarastaa 2146 eduskuntavaaliehdokkaalle jännittävänä päivänä. Kuukausien kampanjointi päättyy, samalla kun monen vuoden työ tai haaveet ulosmitataan. Ylistän tekemäänne matkaa antamalla nyt viisi viimehetken vinkkiä ehdokkaille,jotka pohjaavat eletystä elämästä. 

 

1. Arvosta työtäsi

 

Miksikö ahkera yrittelijäs suomalainen ei yritä!

”Tieto lisää tuskaa”, mutta ymmärtäminen on kidutusta osa 2!            17/4-15

Kierros vaalitilaisuuksissa osoitti, että näitä ongelmia ei ole riittämiin meidän poliittisilla päättäjillä ja niiksi pyrkivillä.
Esitin viime lauantaina ja nyt Itiksessä poliittiselle kermallemme, johon kuului nykyisiä ja entisiä puhemiehiä, ministereitä, puoluejohtoa ja kansanedustajia, sekä kansanedustajiksi haluavia pari kysymystä satojen vastaavien joukosta.

Kansanedustajaehdokkaat yhteiskunnan sukupuolineutralointia vastaan

Viime joulukuussa eduskunta hyväksyi sukupuolineutraalin avioliittolain, jota markkinoitiin kansalle peitenimellä "tasa-arvoinen". Se, että homo- ja lesboparit saavat miehen ja naisen avioliittoa vastaavat oikeudet, lyö korville niitä vähemmistöjä, jotka odottavat yhden raja-aidan murruttua muidenkin murtuvan - varsinkin, jos heidän tavoitteensa jäävät toteutumatta.

Kansanedustajat polkevat ihmisoikeuksia

Hallitus on esittänyt eduskunnalle säädettäväksi lakia, jolla turvattaisiin Suomessa paperittomille maahanmuuttajille ja heidän lapsilleen välttämättömät terveyspalvelut samalla tavoin kuin turvapaikanhakijoille. Mielestäni osa kansanedustajista tyrmäsi hallituksen esityksen vastoin Suomen hyväksymiä ihmisoikeussopimuksia.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä