Iida Haglund

Kaikki blogit puheenaiheesta Juridiikka

Selvä kannanotto?

Joukko professoreita on ottanut kantaa ”Isis-naisten” ja heidän lastensa tilanteeseen. Uusi Suomi on kirjoittanut Helsingin Sanomissa julkaistusta kannanotosta:

https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/283702-oikeustieteilijoilla-selva-kanta-isis-naisiin-hs-valtiolle-ainakin-velvollisuus

Kiinnostava kannanotossa on seuraava kohta:

Lyhyt juridiikan opas

Illegalisointi tarkoittaa teon tai laiminlyönnin säätämistä laissa kielletyksi. Illegalisointi ei aina ole kriminalisointia.

Kriminalisointi tarkoittaa teon tai laiminlyönnin säätämistä laissa kielletyksi ja rangaistavaksi rikokseksi. Kriminalisointi on aina myös illegalisointia.

Depenaltisointi on sitä, että säädetään että pääsääntöisesti rangaistavasta rikoksesta ei tietyssä erityistapauksessa rangaista.

Legalisointi eli laillistaminen tarkoittaa teon tai laiminlyönnin säätämistä lailliseksi eikä ainoastaan sitä että siitä ei rangaistaisi.

Sipilän erikoiset tunteilut (ja ehkä vähän minunkin)

Juha Sipilän ja YLE:n välinen skisma on ollut varsin viihdyttävää seurattavaa. (Hikipedian kanta tapahtumaan on yksiselitteinen; Varoitamme mauttomia vitsiuutisia kirjoittavia. Kuten minua itseäni.

Piispojen kannat kattoon!

Piispankokous käsitteli avioliittolain muutoksen suhdetta kirkollisiin vihkimisiin. Tämä kaikki on tietenkin hienoa. Etenkin kun siitä tehdään virallisia selontekoja ja kaikkea. Tämä edustaa jo aika vahvasti "kirkon virallista kantaa". Tai sitten ei.

Oikeudet ovat oikeuksia - lakimuutoksia ei voi perustella taloudella

Suomen hallitus on arvioinut, että valtiontalous on huonossa kunnossa. Väki vanhenee ja kustannukset kasvavat. Hallitus ei kuitenkaan halua nostaa veroja. Yritysten kustannuksia pitäisi myös pienentää ja kilpailukykyä lisätä.

Tästä seuraa että lakisääteisten palveluiden ja oikeuksien ylläpitämisestä tulee hankalaa kun raha ei tahdo riittää. Hallitus onkin päättänyt pitää menojen kasvun tiukasti kurissa.

Pontius Pilatuksen vaikea asema

Pontius Pilatus on historiassa nähty usein joko heikkotahtoisena luikurina tai suoranaisena roistona. On toki esitetty ymmärtäväisempiäkin näkemyksiä, mutta kokonaisuudessaan analyysi on jäänyt hyvin pintapuoliseksi ja harva tuntuu ymmärtävän kuinka monimutkaisesta asiasta oli Pilatuksen kannalta kysymys.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä