Iida Haglund

Kaikki blogit puheenaiheesta Itsensätyöllistäjä

Työosuuskunnan kautta työskentely poikkeaa tavanomaisesta työsuhteesta

Kolme päivää sitten Suomen Freelance-Journalistit julkaisi lyhyen tiedotteen työttömyysturvan muutoksenhakulautakunnan päätöksestä, jonka mukaan työosuuskunnan kautta tehtävä työ ei ole työsuhteista vaan yrittäjyyttä. Päätöksen seurauksena ERTO:n, joka todennäköisesti oli kanteen nostanut, työttömyyskassa peri takaisin työosuuskuntaan kuuluneen freelancerin työttömyyskorvauksia.

Hallituksen työelämäkäsitys vetää sanattomaksi

Työelämä muuttuu, mutta Suomen hallitus näyttää tekevän kaikkensa, että suomalainen työntekijä ja työnantaja joutuisi muutoksessa altavastaajaksi. Ulkomaiselle perinteisiä sääntöjä rikkovalle kilpailulle sanotaan kyllä, mutta kotimainen työllistämissekamelska saa jatkua tai jopa pahentua.

Pakko työllistää?

Keskustelussa työttömyydestä ja yrittämisestä on unohdettu pari keskeistä asiaa: työllistäminen ei ole pakollista eikä hallitus ole työnantaja. Työpaikkoja syntyy tarpeesta tuottaa palveluita tai erilaisia hyödykkeitä. Jos tarvetta ei ole, niin ei tarvita tekijöitäkään.

Matalapalkkatuki on eri asia kuin perustulo

Kokoomuksen Arto Satonen tuli tänään Aamulehdessä ulos Kokoomuksen “perustulomallin” kanssa.

“Jos ihminen saisi yhdestä tai useammasta osa-aikaisesta työstä palkkaa kuukaudessa 1 200–1 300 euroa, valtio maksaisi palkan päälle negatiivista tuloveroa esimerkiksi parisataa euroa. Tuki olisi suurempi, jos henkilöllä on lapsia”, Satonen kuvailee.

Rautalankamalli TEM:ille työllistämisen esteiden poistamiseksi

Työ- ja elinkeinoministeriö on ilmoittanut hakevansa ideoita työllistämisen esteiden poistamiseksi. Sen sijaan, että lähettäisin ideani TEM:ille, ajattelin jakaa oman havaintoni ihan näin julkisesti. 

Kirjoitan sen siksi, koska tätä ongelmaa ei TEM pysty yksinään ratkisemaan ja viimeisin lakimuutos teki tämän asian vaikeammaksi kuin se olikaan.

Otetaan esimerkkihenkilöksi siivooja.

Ensiksi vaihtoehto 1, jossa hän on yksin yrittävä yrittäjä.

Itsensätyöllistäjien ahdinko on osa laajempaa ongelmaa

Kävin itsensätyöllistäjien mielenilmaisussa tuimasti seisoskelemassa ennen kokoukseen rientämistä.

Kävin itsensätyöllistäjien mielenilmaisussa tuimasti seisoskelemassa ennen kokoukseen rientämistä.

 

Yritystoiminta työttömyysturvan avulla ja sen ongelmat

Tällä hetkellä sosiaali- ja terveysvaliokunnassa on käsittelyssä hallituksen esitys 94/2015, jota on laajalti kritisoitu samasta asiasta kuin työttömyysturvaamme muutenkin, eli siitä, että yrittäjyys aiheuttaa helposti työttömyyspäivärahojen maksatusten katkeamisen, olivat nämä sitten peruspäivärahoja tai ansiosidonnaisia päivärahoja.

Tiekartta perustuloon

Kansalaisten perustoimeentulon kehittämiseksi on ehdotettu niin perustuloa, perustiliä kuin ansiosidonnaista työttömille. Ehdotuksista ainoastaan perustulo kykenee korjaamaan nykyisen sosiaaliturvaverkon synnyttämät työttömyys- sekä köyhyysloukut ja samalla vähentämään toimeentulon välikätenä olevien kuluja. Kun paperia ei tarvitse enää hakijan täyttää ja virkailijan tarkistaa, säästöä kertyy prosessin molemmista päistä.

Oikein järjestettynä useita hyötyjä

Työ, vastuu ja nuori

Nuoren ensimmäinen kosketus varsinaiseen työelämään tapahtuu yleensä kesätyön kautta. Työ on tärkeä elementti yhteiskunnassamme, sillä tulevaisuutemme rakentuu pitkälti työn tekemiselle. Kuitenkaan nuorille ei ole tarpeeksi tarjota kesätöitä ja nuori kesätyöntekijä saattaa olla suuri riski yritykselle. Suomalainen yhteiskunta tekee nuorille karhunpalveluksen jo heti työuran alussa.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä