Iida Haglund

Kaikki blogit puheenaiheesta Ihmioikeudet

Politiikka on edelleen raakaa väkivaltaa

Poliitikkoja on voitava valvoa institutionaalisesti siten, että heidät voidaan syrjäyttää vallasta määräajoin rauhanomaisin keinoin. Vapaus on tyhjässä avaruudessa pelkkää vapautta, mutta maan päällä joidenkin vapaus saattaa johtaa jonkun muun tahon vapauden menetykseen. Demokratiassa instituutioiden tehtävä on estää diktatuurin pystyttäminen johtajuusperiaatteen alle. Nykykapitalismissa vapaus tarkoittaa etupäässä suurten yhtiöiden vapautta toimia haluamallaan tavalla, eikä niinkään ihmisten vapautta olla luovia ja onnellisia.

Lasten päivähoito kuntoon – perheiden valinnanvapaudesta ei tingitä

Perhevapaista ja lasten päivähoidosta on kuntavaalien alla käyty laajasti keskustelua. Vanhempainvapaiden suurremonttia ovat esittäneet useamman puolueen lisäksi myös työmarkkinajärjestöt. Niin oppositio- kuin hallituspuolueiden parista on kuulunut puhetta varhaiskasvatuksen maksuttomuudesta. Hallituspuolueiden osalta tämä on hieman surkuhupaisaa, kun muistaa, että vain vähän aikaa sitten hallitus oli aikeissa korottaa päivähoitomaksujen rajoja.

Työttömät orjatyövoimaksi, ei palkkaa vaan vapaaehtoistyötä

Sipilän hallituksen selvitysryhmän mukaan työttömien pitäisi tehdä vapaaehtoistyötä palkkatyön sijaan. Pelkästään ajatuskin asiasta on pöyristyttävä.

Yhtä hyvin voi ehdottaa, että jätetään päämisniteriltä ja muilta ministereiltä palkka pois muutamaksi kuukaudeksi se olisi oikeuden mukaista myös työtä vailla olevia kohtaan.

Taantumusta kohti

Laitan tämän kirjoitukseni myös tänne usariin:

Tässä kirjoituksen lopussa olevasta taulukosta näkee kuinka työn tuottavuus on jatkuvasti kasvanut.
Vuonna 1990 se oli 37,98. Vuonna 2013 se oli jo 102,4.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä