Iida Haglund

Kaikki blogit puheenaiheesta Hölmölä

Vaaliteltalla: Irakilainen persu ja muita tositarinoita

Vaaliteltoilla tapaa monenlaisia ihmisiä, mutta melkein aina mukavia! Tarjosin vaalimainostani irakilaiselle, joka oli kuulema tullut Suomeen Saddamia pakoon – eli poliittisena pakolaisena – vuonna 2005. Hän oli ilahtunut esitteen tarjoamisesta ja sanoi äänestäneensä viime vaaleissa perussuomalaisia. Mies oli kuitenkin pettynyt puolueen hajoamisen ja siihen liittyvien asioiden vuoksi. Hän oli sitä mieltä, että nykyisin turvapaikkaa tullaan hakemaan tyypillisesti, jotta voidaan hyväksikäyttää Suomea.

Rahat tai henki?

Päivi Räsänen valaisi tänään miksi turvapaikanhakijoiden vastaanottorahaa ei voida sitoa työ- ja opintotoimintaan osallistumiseen. Vastaanottorahaa voitaisiin jo nyt leikata enintään 20% kahdelta kuukaudelta jos turvapaikanhakija ei osallistu ilman pätevää syytä koulutukseen.

https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/270053-paivi-rasanen-paljasti-eduskunnassa-turvapaikanhakijoiden-sanktiota-ei-kayteta-koska

Hölmölän liikenne

Hölmölän kansa eleli tyytyväisenä. Tekniikka oli suhteellisen heikkoa, toki leivinuuni ja kangaspuut tunnettiin. Työ oli kuitenkin käsityötä ja työmatkat olemattomat koska kaikki tehtiin kotona. Sitten tuli kylään saha. Hölmölän asukkaat kävelivät töihin. Työmatka oli kolme kilometriä, eihän kukaan sen pidemmälle jaksa kävellä.

Hursti ulos, Helsingin Diakonissalaitos sisään?

Helsingin sosiaali- ja terveyslautakunta päätti tänään hyväksyä selvityksen vaihtoehtoisten keinojen löytämisestä leipäjonoille.

https://www.hel.fi/…/Selvitys_vaihtoehtoisten_keinojen_loyt…

Järki käteen Helsinki

On syytä täsmentää mistä on kysymys kun Helsingin kaupunginhallitus 20.11 kokouksessaan käsitteli aloitetta paperittomien palveluista. Asian noustua julkisuuteen, on esitetty, että kyse ei ole päätöksestä. Kyse ei ole tosiaan toimeenpantavasta päätöksestä vaan tämä on kaupunginhallituksen esitys valtuustolle, jota valtuusto käsittelee kokouksessaan 29.11. Asiaa voidaan verrata eduskuntaan. Hallitus tuo esityksen ja perin usein hallituspuolueilla on enemmistö, kuten on tässä tapauksessa aloitteeseen lisätyn tekstin kannattajilla.

Hölmölän yritystoiminta

Hölmölässä oli kolme maansiirto yritystä. Vanhan jäärän lapiomies, Hukka siirto ja Fraus maansiirto. Jokainen omisti yhden lapion (arvo 100 e) ja töissä oli yksi mies. Yritykset tekivät urakan, arvo 5000 e. Palkkoihin meni 100 e, lapio kului rikki. Yritysten pääoma menot 100 e, palkkamenot 100 e, tulorahoitus 5000 e. Vanha jäärä osti satasella uuden lapion, maksoi palkat ja isännän taskuun jäi 4800 e. Modernit yritykset ottivat lainaa palkkamenojen kattamiseksi, lapiot jätettiin uusimatta. Näin saatiin kohtuullinen osinko, 5000 e.

Hölmölän teollisuus

Hölmölässä oli suurehko teollisuus, maailman huippuluokkaa. Sitä moni ihmetteli. Kuinka Hölmälän kaltainen maa voi kehittää teollisuutta?

Hölmölän asuntokupla

Muinaisen Hölmölän talous oli vakaa. Pankki rahoitti asuntojen ostamisen sen mukaan mikä oli tarve ja tuotantokapasiteetti. Kaikki saivat asunnon, joku tosin joutui säästämään kolme vuotta saadakseen lainaa. Inflaatio söi lainan joten asunnosta joutui maksamaan lopulta alle puolet siitä mitä sen ostohinta oli.

Hölmölän pankki

Eräs kaveri facessa pyysi minua kirjoittamaan hölmöläistarinan. Saamansa pitää. Hölmölä eli nauriin viljelyllä. Ulkomaankauppaa se kävi myymällä puuta ja tuomalla öljyä kylän monien öljylamppujen täytteeksi. Hölmölässä oli erittäin yksinkertainen rahajärjestelmä. Keskuspankki painoi rahaa ja lainasi pankeille. Pankit taas lainasivat setelit asiakkaille samalla korolla millä sen itse saivat. Hölmölässä kaikki raha oli paperirahaa ja se hyväksyi myös ulkomailta vain paperirahaa. Korko oli tasan 100% vuoteen. Rahan kierto oli siis:

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä