Iida Haglund

Kaikki blogit puheenaiheesta Feodalismi

Miksi fantasiasankarimme ovat aristokraatteja?

Feodalismi ja absoluuttinen monarkia olivat synkkää aikaa. Feodalismi alisti ihmisten enemmistön maaorjiksi. Absoluuttisen monarkian aikana siirtomaita valloitettiin häikäilemättömin keinoin ja länsimaissa maaseudun pienviljelijöitä ajettiin kaupunkien kurjuuteen viemällä viljelymaat. Sotiminen oli jatkuvaa. Feodalismi on jo ajat sitten hylätty kaikkialla, ja absolutismikin kaikkialla muualla paitsi muutamassa öljyrikkaassa maassa.

Vapaakauppa on suistamassa maailmaa merkantilismiin

Jos ymmärrät mitään taloudesta, niin otsikko varmaan kuulostaa täysin järjettömältä. Kannattaa kuitenkin lukea loppuun saakka.

Luokat Suomessa ennen kapitalismia

Ehkä mielenkiintoisin tänä vuonna lukemani kirja on Kimmo Katajalan «Suomalainen kapina — talonpoikaislevottomuudet ja poliittisen kulttuurin muutos Ruotsin ajalla (n. 1150-1800)».

Mihin maanomistus ja perintöoikeus perustuu?

Olletikin käytännössä agraarikulttuuriin ja sitä ennen vaeltavat metsästäjäkeräilijät ja sitä ennen muiden kädellisten ja ihmisten yhteiset esivanhemmat, eläessään primitiivisesti villissä luonnossa ilman kummoisempaa sivistystä, luku ja kirjoitustaitoa, dokumentteja historiastaan, ilman parempaa ymmärrystään elukkoina kuseksivat reviirejään tapellen vieraiden laumojen kanssa, jotka tulivat kuseksimaan omia reviirejään.

Mikä on muuttunut ajoilta?

Feodalismia vaiko demokratiaa ja markkinataloutta?

Demokratia, se ei ole perintöomaisuuksillaan valtaapitävien feodalismia, se ei ole kansallissosialismia, se ei ole kapitalismia eikä kommunismia eikä edes sosialismia.. se on demokratiaa, jossa valta ei periydy ja valtaan valitut vaihdetaan muutaman vuoden välein.

Suomen samuraijohtajat häpeävät firmansa hengiltä

Suomalaiseen eetokseen kuuluu käsitys kansakuntamme luontaisesta kyvystä hyvään johtamiseen. Mallia haetaan Tuntematton Sotilaan sankarijohtajista ja muista toiseen maailmansotaan sijoittuvista fantasiatarinoista, joissa johtajistamme maalataan kuva pragmaattisina toiminnan miehinä (kyllä, miehinä), jotka puolustavat alaisiaan, ovat vaatimattomia puurtajia ja johtavat joukkojaan edestä omalla esimerkillään. Tämän on pakko olla totta, sillä mehän melkein voitimme sodan!

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä