Iida Haglund

Kaikki blogit puheenaiheesta Asevarustelukilpa

Sotilaallinen varustautuminen muuttaa maailmaa

Sotilasmenot kasvavat nykyään nopeasti etenkin Aasian maissa, missä niiden suuruudeksi arvioidaan nykyisin noin 450 miljardia dollaria. USA:n aggressiivinen asenne Kiinaa kohtaan, Kiinan ja Intian keskinäinen kilpailu, Korean niemimaan tilanne ja Kiinan kiistat muiden maiden kanssa merialueiden hallinnasta pitävät todennäköisesti yllä reipasta kasvua jatkossakin.

Trumpin päätös ei militarisoi avaruutta - se on tehty jo 1950-luvulla

Tänään uutisoitiin presidentti Trumpin päätöksestä perustaa USA:lle uusi US Space Force puolustushaara vastaamaan sotilaallisesta avaruustoiminnasta. Koska kyseessä on USA ja Trump on odotettavissa refleksiivistä kritiikkiä avaruuden militarisoimisesta ja asevarustelun kiihtymisestä. Ihmisen avaruuden käyttö on kuitenkin alusta alkaen ollut pitkälti sotilaallista.

Sortuuko Putinin mahti samoin kuin Neuvostoliiton mahti aikoinaan?

Venäjän talous ei ole sellaisella mallilla että se kestäisi asevarustelukilpaa USA:n kanssa  sen enempää kuin aikoinaan Neuvostoliiton talous. Sekään ei sitä kestänyt. Silti Putin uskaltaa haastaa USA:n asevarustelukilmpaan, uhkaamalla lisätä ydinaseistustaan ja mannertenvälisten ohjusten määrää.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä