Iida Haglund

Kaikki blogit puheenaiheesta Aleksei Navalnyi

Mielenosoitukset tuottavat joskus tulostakin Venäjällä

Syyskuun kahtena ensimmäisenä sunnuntaina, 2. ja 9. päivä, ympäri Venäjää osoitettiin mieltä eläkeuudistusta vastaan. 2.9 suurin osa mielenosoituksista oli kommunistipuolue KPRF:n järjestämiä, ja sen mielenosoitus Moskovassa keräsi noin 9 000 osanottajaa.

"Boikotti" ja "lakko" - Venäjän presidentinvaalit

Venäjän presidentinvaalit maaliskuun 18 päivänä lähestyvät ja näyttää siltä, että vaikka valta ei suvaitsekkaan opposition itsenäistä vahvaa ehdokasta, se joutuu reagoimaan hänen haasteeseensa.  

Joulupäivänä näyteltiin Venäjän tulevien presidentinvaalien odotettu näytös. Venäjän keskusvaalilautakunta kielsi opposition vahvimman ehdokkaan Aleksei Navalnyin osallistumisen tuleviin maaliskuun 18 päivänä pidettäviin vaaleihin. Muodollisena syynä oli Navalnyin saama ehdollinen tuomio.

Onko Putinin ykköshaastaja Aleksei Navalnyi sankari vai konna?

Onko Putinin ykköshaastaja Aleksei Navalnyi sankari vai konna?

Oppositiojohtaja Aleksei Navalnyistä on Lännessä tehty sankari hänen protestoituaan Putinin hallinnon korruptiota ja vallankäyttöä.  Mutta hänen oma politiikkansa on läpeensä trumpilaista.

*

Venäjän viimeinen toivo

Kylmän sodan 2.o oloissa Venäjä ja sen presidentti Vladimir Putin edustavat Lännessä reaganilaisen retoriikan mukaista ”pahan valtakuntaa” ja sen tyryä yksinvaltiasta.

Miten kauan Kreml pystyy pitämään Venäjän nuorison poissa kaduilta?

Kremlin Uljas Uusi Maailma – nuoret venäläiset eivät ole talutettavissa

A Brave New World for the Kremlin

*

Noin 20-vuotiaat nuoret ovat muodostaneet suuren osan Venäjällä viime viikkoina esiintyneiden mielenilmaisujen osanottajista. Nuorison voimistunut liikehdintä tuottaa huolia Kremlille, joka yrittää kamppailla Neuvostoliiton jälkeen syntyneiden nuorisoikäluokkien sydämistä.  Kreml toteuttaa tämän ”kuhertelun” tuttuun tyyliin – siis aivan oman mallinsa mukaan.

*

Mikä on Venäjän pääministeri Dmitri Medvedevin asema jatkossa?

*

Mikä on Venäjän pääministeri Dmitri Medvedevin asema jatkossa?

Maailmanpolitiikan fokuksessa kuplii, elämme melko erikoisia aikoja.

*

Sain viime viikon lopulla hieman epämääräisen viestin Venäjältä, sen mukaan pääministeri Dmitri Medvedevin asema horjuu, ja hänen jokin aika sitten uutisille annettu kartano- ynnä muu leveä elämä suurine omaisuuserineen olisi johtamassa tutkintaan ja sitä myöten virasta luopumiseen tai suoranaiseen erottamiseen. 

Venäjän uutiskatsaus - viikko 28

Venäjän uutiskatsauksessa tällä viikolla kirjoitan varapääministerin koirien hulppeasta elämästä, FSB:n vastavalmistuneiden autoajelusta, sekä harmaan talouden torjunnasta.

 

Varapääministerin aristokraattiset koirat

 

Kello käy - Richard Mille RM 52-01

Putinin lehdistösihteeri osoitti epäilijöille asemansa. Dmitri Peskovin rannetta koristi hänen omassa hääjuhlassaan yli 500 000 euroa maksava arvokello. Peskovin ja jäätanssija Tatjana Navkan häitä vietettiin viikonvaihteessa Sotšissa. 

Navalnyi tuomittiin laittomasti ilman tuomiokirjelmää

Oppositiojohtaja Aleksei Navalnyin ehdonalainen tuomio viime viikolla oli kenties viimeinen varoitus, ja seuraavalla kerralla annetaan ehdotonta.

Venäläinen oppositiojohtaja Aleksei Navalnyi tuomittiin 30. joulukuuta kolmeksi ja puoleksi vuodeksi ehdonalaiseen vankeuteen petoksesta. Hänen veljensä Oleg sai saman tuomion ehdottomana.

Viranomaiset sabotoivat protesteja aikaistamalla tuomion antamisen uudenvuoden alle. Moskovan Maneesiaukiolle saapui tuhansia mielenosoittajia, joista 200 otettiin kiinni.

Piiri pieni pyörii

Presidentti Boris Jeltsin yllätti kaikki 15 vuotta sitten. Hän jätti paikkansa uudenvuoden tv-puheensa jälkeen. Valtavaa maata johdetaan television avulla.

Jeltsinistä kerrotaan, että hänet kuskattiin television ääreen katsomaan, jos häneen haluttiin vaikuttaa. Juoppoa presidenttiä ohjattiin annostelemalla hänelle oikeanlaisia uutisia.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä