Iida Haglund

NUORET EHDOKKAAT - ÄLKÄÄ MUSTAMAALATKO AINAKAAN TOISIANNE!

Jan Vapaavuorelta tuli osuva blogikirjoitus sunnuntaina näin viimeiseen vaaliviikkoon:

 

"Mitä lähemmäksi vaalit tulevat, sitä enemmän osa osanottajista kuitenkin hermostuu ja sitä enemmän ylilyöntejä tulee. Tämä ei yleensä ole kunniaksi kenellekään ja harvemmin edes vaikuttaa vaalituloksiin. Päinvastoin. Ihmiset eivät pidä syyttelystä ja soimaamisesta, tölvimisestä ja haukkumisesta. Eivätkä he usko sekalaisiin pelottelukampanjoihin, joita lähes joka vaaleissa väistämättä jostain kumpuaa."

 

Olen itse näiden vaalien alla puuttunut monta kertaa ehdokkaiden huonoon käytökseen: virheellisen tiedon levittämiseen ja tahalliseen turhaan mustamaalaamiseen. Yrittänyt saada nämä ehdokkaat ymmärtämään, ettei se edistä heitä tai heidän puolueensa agendaa ollenkaan. Kaikilla meillä on halu voittaa vaalit, siksihän me teemme tätä. Mutta niitä ei mielestäni voiteta muita haukkumalla tai ihmisiä pelottelemalla. Ne voitetaan uskottavilla teemoilla ja hyvällä, positiivisella kampanjalla. Ne voitetaan yksinkertaisesti olemalla paras: ei suinkaan yrittämällä vakuuttaa että muut nyt ovat ainakin huonompia. Tai näin ainakin haluan uskoa. Suomessa kansa on fiksua, enkä usko populismin olevan täällä ratkaisu vaalivoittoon.

 

Eniten minua on harmittanut nähdä, miten jotkut nuoret ehdokkaatkin ovat lähteneet tähän samaan lokakampanjointiin mukaan, vaikka olen aina ajatellut meidän tekevän politiikkaa hieman toisella tavalla. Uudella tavalla: yhteistyössä ja rehellisin argumentein. Minulle ei tulisi mieleenkään mustamaalata muiden puolueiden skarppeja nuoria ehdokkaita, olivat he sitten demareita, vihreitä tai keskustalaisia. Minulla on jopa paljon ystäviä ehdolla muista puolueista, ja olemme toisiamme tsempanneet, jakaneet vinkkejä, purkaneet vaaliturhautumista ja auttaneet toisiamme monissa kysymyksissä. Jopa tässä suunnittelimme erään "kilpailevan puolueen ehdokkaan" kanssa vaalien jälkeisiä yhteisiä illanistujaisia, joissa purkaa fiilikset vaalien jälkeen. Koska puolueesta riippumatta, vain toinen nuori ehdokas ymmärtää millaista on olla nuori ehdokas.

 

Itse ainakin käsi sydämellä toivon, että jokaisesta puolueesta tulee valituksi hyviä nuoria ehdokkaita valtuustoihin. ​Kun esimerkiksi Helsingin kaupunginvaltuustossa ei ole tällä hetkellä yhtään alle 30-vuotiasta valtuutettua, toivon niitä todella sinne saatavan. Aion jatkossakin tsempata kaikkia nuoria kanssaehdokkaitani - puolueesta riippumatta. Toivonkin siis kaikilta muiltakin ehdokkailta hyvää käytöstä ja omaan kampanjaan keskittymistä viimeisille päiville. Toivokaamme, että vaaleissa tulee valituksi valtuustoon joukko osaavia, ahkeria ja upeita poliitikkoja - kaikista puolueista.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

Toimituksen poiminnat