Iida Haglund

Vuosaaren terveyskeskus täysin riittämätön alueen tarpeisiin

Vuosaari on pinta-alaltaan ja asukasmäärältään Helsingin suurin kaupunginosa. Lisäksi työttömyys täällä on ollut jatkuvassa kasvussa: vuonna 2011 Vuosaaressa työttömyysaste oli 10,2%, kun vuoden 2015 lopussa se oli jo huimat 16,4%.

Työttömyyden kasvu alueella on kiihtyvää sekä samalla Helsingin keskiarvoon nähden hyvin korkeaa. Suora heijastus on myös palveluiden tarjonnassa. Työssäkäyvät lähtökohtaisesti kuuluvat yksityisen työterveyshuollon piiriin, joten julkisen terveydenhuollon tarve määrittyy suuremmaksi alueella, jossa on paljon työttömiä, lapsiperheitä ja ikäihmisiä. Vuosaari siis kaipaisi selkeästi enemmän tehoa julkiseen terveydenhuoltoon.


Ikäihmisten hoitoon tarvitaan myös lisää tehoja

40 000 asukkaan Vuosaaresta löytyy ainoastaan muutamia vaihtoehtoja ikäihmisille, kun voimat eivät enää riitä yksin asumiseen. Palvelutalo Cecilia, Helander-koti ja Hanna-koti tarjoavat tuettua palveluasumista rajoitetulla asukasmäärällä. Myöskään tehostettuja hoivapalveluita ei Vuosaaressa tarjota kuin kahdessa paikassa: Hoitokoti Päiväkumpu 25 paikalla, sekä Hanna-koti 18-paikkaisella muistisairaiden ryhmäkodillaan.


Olen kauan pohtinut, miksei Vuosaareen kaavoiteta enempää vanhainkoteja? Uskoisin, että ikänsä Vuosaaressa asuneet haluaisivat viettää myös elämänsä viimeiset vuodet omalla asuinalueellaan, mahdollisimman lähellä tuttuja maisemia ja muuta perhettään.

 

Vuosaari alueena on ns. nukkumalähiö. Alue tarjoaa lähes kaikki palvelut, mutta  työpaikkoja siellä on erittäin niukasti. Töihin Vuosaaresta matkustetaan joka päivä muualle Helsinkiin. Mitä jos yhdistäisimme nämä ongelmat? Parempi ja kattavampi terveysasema sekä enemmän vanhuspalveluita lisäisi myös hoiva-alan työpaikkoja alueella. Näin saataisiin lisää työpaikkoja Vuosaareen edes yhdelle ammattiryhmälle.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

Toimituksen poiminnat